Kategorier
Artiklar

Ska yrket framgå på gravstenar i Stockholm?

När det kommer till gravstenar i Stockholm finns det många gemensamma nämnare. Den avlidna personens namn och levnadsår är förstås givna, men ibland framgår även vad personen arbetat med.

Det är lite lustigt att gå runt och titta på gamla gravstenar på kyrkogårdar. Det är förstås inte lustigt att det ligger massa döda människor begravda, låt de vila i frid, men det är lite anmärkningsvärt hur man förr formulerade sig på gravstenar jämfört med idag. På gravstenar från 1800-talet och fram till kanske 1950-talet var det väldigt vanligt att man specificerade vilket yrke den avlidne personen arbetade med. Man kan hitta hur många gravstenar som helst på kyrkogårdar som berättar att här ligger det en lantbrukare, en tandläkare, en advokat eller en kyrkoherde. Det ser man inte lika ofta på moderna gravstenar.

Församlingen avgör vad som ska stå på deras gravstenar

Kanske kan förändringen bero på att folk idag jobbar med väldigt olika saker som man kanske inte vill föreviga på sin gravsten. Det är rimligt att tro att folk inte definierar eller identifierar sig så mycket med sitt jobb som kanske en lantbrukare gjorde i början av 1900-talet. Det är till exempel sällan man ser en gravsten där det framgår att den döde jobbade som socialsekreterare, förskollärare, lokalvårdare eller gokart-instruktör. Det är som att det bara är en handfull olika yrken som anses vara goda nog att få tryckas på gravstenar. Vanligtvis är det den lokala församlingen som avgör vilka yrken som är lämpliga att förevigas på gravarna. Läs mer om gravstenar på denna webbsida: gravstenar-stockholm.se