Kategorier
Tyg

Därför ska du välja linnetyg istället

När du ska köpa eller sy kläder och inredningsdetaljer kanske du inte väljer linnetyg framför bomull. Men det finns många anledningar till att tänka om.

Linnetyg har en väldigt lång historia. Faktum är att det är en av de äldsta tygsorterna som människor fortfarande använder till kläder. I Egypten har arkeologer hittat rester av linne som är 7 000 år gamla men det är sannolikt ännu äldre än så. Linnetyger bryts nämligen ner snabbare än till exempel ylletyger och har därför inte bevarats.

Att göra tyg av lin är en process som kräver mycket arbete och som inkluderar många steg. Bomull har sedan länge varit billigare än linne och under 1900-talet har dessutom syntetiska tyger vunnit allt mer mark. Trots det är linne ännu bland de mest populära och eftertraktade tygsorterna. Hur kommer det sig?

Linnetyg har många goda egenskaper

Den främsta anledningen till att linnetyger är så eftertraktade är deras mycket goda egenskaper. Linne både suger upp vatten och torkar bättre och snabbare än bomull. Linne är mjukt och andas bra. Det är därför mycket bekvämt att bära närmast kroppen, till skillnad från syntetiska tyger som till exempel polyester och akryl.

Lin är också en oerhört slitstark fiber och textilierna blir väldigt tåliga, utan att kännas stela eller riviga. Kläder och inredningsdetaljer av linnetyg blir ofta väldigt hållbara och du har nöje av dem i flera år. Ytterligare en fördel med linnetyger är att de fortfarande är snygga trots att de slits. De får snygg patina.

Många bra orsaker att byta från bomullstyg till linnetyg

Men att ta fram linnetyger är som sagt en arbetsintensiv process och resulterar inte i lika billiga tyger som bomullstyg. Linne har dock fått en renässans på senare år på grund av att det är ekologiskt mer hållbart än bomull. Lin kan nämligen odlas i våta och svala klimat, vilket bomull inte klarar. Dessutom behövs inte lika mycket bekämpningsmedel.

Påverkan på miljön är med andra ord mindre för linnetyger än för bomullstyger, för att inte tala om syntetiska tyger som ofta tillverkas av olja. Med tanke på att kläder och hemtextilier av linne även tenderar att hålla bättre än bomullskläder och -handdukar, är linnetygets totala miljöpåverkan betydligt mindre än bomullstygets. Det finns helt enkelt många goda anledningar att köpa linnetyg.