Kategorier
Artiklar

Olika tryckmetoder för trycksaker

Det finns olika tryckmetoder som kan användas när man ska trycka olika trycksaker. Digitaltryck och offsettryck är två vanliga metoder. Båda dessa metoder kan ge bra slutresultat.

Om man vill ha trycksaker som känns proffsiga kan man vända sig till ett tryckeri. Det kan handla om till exempel broschyrer eller affischer som ska tryckas. Enklare varianter kan man ordna själv med en bra skrivare, men på ett tryckeri finns utrustning för att resultatet ska bli ännu bättre. En del alster trycks digitalt på tryckerierna, men en annan vanlig tryckmetod är offsettryck. Det finns ännu fler metoder, men dessa två är vanliga just till trycksaker i papper.

Vilka är skillnaderna på offsettryck och digitaltryck?

Både offsettryck och digitaltryck passar för trycksaker i papper, men det finns skillnader. Vilket man använder beror bland annat på vad som ska tryckas och hur mycket. En stor skillnad är kostnaden. Det behöver visserligen inte vara en stor skillnad, men det kan vara det. Vid offsettryck måste man först tillverka en tryckplåt, och det innebär en ganska stor kostnad. I slutändan kan det löna sig om man ska ha en stor upplaga, men om man ska ha en mindre upplaga kan digitaltryck vara bättre.

En annan skillnad är flexibiliteten. Offsettryck funkar bra om alla exemplar ska vara likadana. Ska det finnas variationer är digitaltryck bättre. Trycker man digitalt blir det också mycket lättare att göra ändringar om man skulle upptäcka något fel när tryckningen påbörjats. Det finns helt enkelt olika fördelar beroende på den unika situationen.